Kontrola zřizovatele - KÚ

naše zkušenosti z kontrol v jakékoliv oblasti naší práce

Kontrola zřizovatele - KÚ

Příspěvekod Agnes » stř 10. bře 2010 8:35:49

Dobrý den, tak u nás nedávno proběhla kontrola, a vyčetli nám pár věcí, které nás opravdu překvapily. V první řadě nám napadli dofinancování mzdových prostředků z vlastních zdrojů (v tomto případě ze školného). To nás zarazilo, protože když jsme se účastnili dohadovacího řízení, kvůli nedostatku mzdových prostředků - tak nám právě KÚ doporučil si mzdy dofinancovávat tímto způsobem, pro odbor kontroly je to ale porušení rozpočtové kázně :-! . Tak mi to připadá celkem nefér a zdá se mi, že pravá ruka neví, co dělá levá.
Další zásadní věc, kterou jsem slyšela poprvé je to, že na příspěvek od zřizovatele na přímé náklady je pohlíženo jako na dotace a proto musí být náklad i výdaj proveden do 31.12. daného roku, kdy nám byl příspěvek poskytnut - v praxi to tedy znamená, že pokud z těchto peněz v závěru roku nakoupíte zboží na fakturu, kterou proplatíte třeba 2.1. následujícího roku - výdaj byl proveden ve špatném období a taktéž se jedná o porušení rozpočtové kázně. No prostě chybami se člověk učí, ale přesto by mě zajímalo, jestli se s tím už někdo z Vás setkal, popřípadě jestli někdo z vás nedokáže poradit co s tím?
Agnes
 
Příspěvky: 3
Registrován: stř 10. bře 2010 7:54:50

Re: Kontrola zřizovatele - KÚ

Příspěvekod refi » stř 10. bře 2010 9:15:43

milá agnes, co se týká placení faktur z předešlého roku v tomto roce týkajících se přímých nákladů, to byla pro mnohé z nás novinka taky, řešilo se to totiž před nedávnem zde a já si ještě stihla přeúčtovat některé doklady, ale bylo to o fous. bohužel rok zpět to máme špatně, nejde o moc peněz, ale ... :? bohužel jsou to hrátky se slovíčky a je moc špatně, že kontroloři svá stanoviska neříkají hlasitě a v předstihu třeba formou metodik nebo případně i na poradách ekonomů apod.
každopádně díky za váš příspěvek, je vidět, že v praxi to kontroly opravdu hlídají a bohužel i dávají do zápisu.
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava


Zpět na Co nám kontroly vytýkají?

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků