Sociálka - kontrola

naše zkušenosti z kontrol v jakékoliv oblasti naší práce

Sociálka - kontrola

Příspěvekod Neználek » pát 19. úno 2010 8:19:10

Dobrý den,
v březnu mi přijde moje první kontrola ze sociálky :-! Na co se mám připravit a co můžu ještě zachránit? Kdo poradí? Díky :o
Neználek
 
Příspěvky: 116
Registrován: pát 03. dub 2009 8:49:13

Re: Sociálka - kontrola

Příspěvekod refi » pát 19. úno 2010 8:36:57

určitě vám napsali do oznámení o kontrole, co všechno od vás budou vyžadovat, takže to určitě nachystejte nebo mějte po ruce.

jinak u nás vždy nejdříve odsouhlasili za každý měsíc hrubé mzdy, vypočítali z nich odvod a zkontrolovali na platbu soc.poj., rozdíly mezi hrubou mzdou a vyměřovacím základem musíte doložit, program mi na to vyjíždí sestavu (jsou to ve většině případů dohody o provedení práce, náhrada mzdy za dpn, příp. odstupné atd., tzn. příjmy, ze kterých se neodvádí pojistné). takhle si to projděte měsíc po měsíci, abyste si byla jistá, že vám to souhlasí.
dále kontrolují namátkově nemocenské, vezmou mzdové listy a počítají, jestli máte správné vyměřovací základy pro výplatu dávek, tady už s tím nic nenaděláte, jen možná ještě projít nemocenské lístky, jestli máte u všech nepracovních úrazů přiložen formulář záznam o nepracovním úrazu. u pracovních je to samozřejmé, tam se toho vyplňuje mnohem více.
zkontrolujte si, jestli máte u peněžitých pomocí v mateřství rodné listy nebo alespoň data narození dětí, kterých se mateřská týkala.
dále kontrolují vyplněné evidenční listy, u nás vždy berou kus po kuse, žádná namátka, ale když našli chybu, mohli jsme opravit na místě.
no a pak už asi jen přihlášky odhlášky do registru nemocenského pojištění, ty si projděte, jestli máte všechny založené.

opravit toho už moc nemůžete, pokud jsou chybné doklady i u nich na ossz. každopádně pokud máte dobrý program, určitě byste měla mít všechno v pořádku. :thumbs up:
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: Sociálka - kontrola

Příspěvekod hortma » pát 19. úno 2010 11:23:40

Měla jsem kontrolu v lednu. Nachystat doklady jak píše Refi. Nemocenské dělali namátkově, slevy na pojistném taky. Pokud máte dobrý program nemáte se čeho bát. Hodně se soustředili na registr pojištění, je tam dost zmatků a jak říkali, je potřeba ho vyčistit. Nachystejte si všechny přihlášky - odhlášky.
V registru jsem měla nějaké chyby já, ale někdy to způsobil i jejich systém. Žádný problém z toho nedělali.
ELDP kontrolují všechny, ty jsou hodně důležité aby byly dobře.
hortma
 
Příspěvky: 272
Registrován: čtv 12. bře 2009 9:05:57

Re: Sociálka - kontrola

Příspěvekod elen » pon 22. úno 2010 10:24:25

Souhlasím, u nás při kontrole ještě požadovali evidenci pobiratelů důchodů (invalidních a starobních), chtěli jejich seznam, rodná čísla a zda jsou uzavřeny pracovní poměry dle platné legislativy (dříve u starobních důchodců délka pracovního pomněru na 1 rok), nevím, jak to budou kontrolovat teď s platností od ledna, kdy je legislativa nová...
elen
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon 22. úno 2010 10:12:00

Re: Sociálka - kontrola

Příspěvekod hanna » úte 04. kvě 2010 21:05:25

Děvčata, prosím, máte některá kontakt - e-mail - na p. Ing. Martu Ženíškovou z MPSV? Chtěla bych jí poslat dotaz ohledně DPČ - zaměstnání malého rozsahu. Dnes jsem měla paní na kontrolu z OSSZ a nějak jsme se rozcházely u DPČ na projekt OPVK. Moc děkuji předem.
hanna
 
Příspěvky: 383
Registrován: čtv 12. bře 2009 6:58:06


Zpět na Co nám kontroly vytýkají?

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník