ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

naše zkušenosti z kontrol v jakékoliv oblasti naší práce

ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod Dahab » stř 06. led 2010 21:56:45

Tak Vás zdravím sice ne u kafíčka, ale příhodnější se mi zdá toto fórum. Kontrola dnes proběhla vcelku v pohodě. Došly dvě kontrolorky a jsou úžasně rychlé v tom co kontrolují. Vyžádaly si nachystání všeho co se týká roku 2008 jak po účetní stránce, tak i po pedagogické stránce z důvodu přesného zjištění počtu žáků, strávníků, dětí v družině.., výroční zprávy o činnosti školy atd. Navíc chtěly některé věci roků 2007 a 2006. Celkem to bylo 30 okruhů, které jsem musela nachystat. Projížděly 5 účty, podrobné výpisy a náklady na těchto účtech kontrolovaly položku po položce z faktur a pokladny. Vše probíhá zatím v pohodě, akorát nám nepasoval počet žáků o 1 kousek!!! Jedna paní učitelka 9. ročníku uvedla ve výkaze v konečném součtu o jednoho žáka méně /holt matematika je věda/, ale např. v Bakaláři a hlavně statistických výkazech je vše v pořádku, ale i tak zástupkyně zodpovědná za II.stupeň byla ředitelem upozorněna na to, že neprovádí asi důsledně kontrolu pedagogické dokumentace :mosking:
Nic méně při obědě jsme narazily na to téma úhrady ONIV na konci roku /viz fórum ONIV/. Naštěstí se to netýká toho kontrolovaného roku 2008, ale v letošním roce už mám takto dvě faktury asi za 15 tis., které bych vlastně už neměla zahrnout do ONIV a měly by být hrazeny z prostředků zřizovatele. Ředitelovi jsem to řekla a už se ošívá, jakto že jsem to nevěděla a že mu teď bude těch 15 tis. z rozpočtu zřizovatele v letošním roce chybět atd. Příjemné mi to není, ještě mě napadlo takové řešení, že např. učební pomůcky zakoupené z darů v roce 2009 bych přeúčtovala na ONIV a tyto dvě faktury za 15 tis. bych dala ze sponzorských prostředků. Já se zítra s kontrolorkama o tom pobavím. Fakt jsou v pohodě, dělají svoji práci, ale nebuzerují a nehrají si na nadřazené. Spíš mi to vadí kvůli ředitelovi, protože on je neomylný a 100%, tak to vyžaduje od všech :lol: :mosking: :lol: :mosking:
Tak zítra se ozvu znovu, vypadá, že by zítra mohly končit a já se mohla začít naplno věnovat /když ředitel dá/ jen práci na uzávěrce a nebo /když ředitel nedá/ plnění úkolečků a pak až uzávěrce roku 2009. Tak zatím se loučím :bye:
Uživatelský avatar
Dahab
 
Příspěvky: 372
Registrován: stř 04. bře 2009 21:29:59

Re: ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod refi » stř 06. led 2010 23:50:21

tak to vypadá, že jste hned klidnější, když už víte, že kontrolorky jsou v pohodě. na tom opravdu moc záleží a je pravda, že z institucí jako je ossz nebo zdravotní pojišťovny chodí už jen samé příjemné pracovnice, někdy i pánové :) tak držím dál palce, ať přežijete v klidu i další den a máte to za sebou, hned bych si s vámi to kafe dala, tak když tak aspoň virtuálně :drinks:
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod Dahab » čtv 07. led 2010 20:40:17

Tak jak jsem uvedla, vše zdárně dopadlo. V zápise nebude žádný problém, vše, co bylo nejasné se vyjasnilo a vysvětlilo ústně. Budu muset akorát udělat pár změn ve směrnici o vnitřní kontrole, víc zkonkretizovat kdo a za co zodpovídá a může podepisovat,máme to prý hodně obecné a pak měly problém orientovat se v pokladně, protože už se prý klasický pokladní deník málokde vede, navíc já zaúčtovávám pokladnu na konci měsíce jedním dokladem, tak pak když dohledávaly jednotlivé položky, tak s tím bylo práce, protože např. v měsíci mám koupené přes pokladnu tři pomůcky, ale v deníku mám v pokladně celkovou sumu za všechny tři pomůcky. Dokonce mi doporučily vést si po celý rok řadu výdajových dokladů a řadu příjmových dokladů. Ale toto se mi moc nezdá, tak nevím, jaký na to máte názor. A ještě nemám razítko, kde by se podepisoval ředitel např. do vnitřních dokladů. Takže toto byly takové nejzávažnější postřehy z účetního hlediska. Pokud se týká pedagogické agendy, tak tam fakt jedna učitelka špatně sečetla počty žáků, ale to se vysvětlilo a kromě tř. výkazu to všude jinde bylo správně, takže to taky nebyl žádný problém. Ale i když paní kontrolorky byly naprosto v pohodě, tak si nepřejte slyšet jak tuto chybičku učitelky okomentovat ředitel. Mimo jiné jí řekl, že už ji nenechá suplovat matematiku, protože by to byly vyhozené peníze. To je úroveň, co :x :x . A toto je náš chlebodárce |:-(| Mně poděkoval za spolupráci!!! Ale neřeším to, hlavně, že to dopadlo dobře a nic na mě nemá, protože by mi to dal "vyžrat" při první příležitosti.
Tak jestli bych mohla poprosit, jak vedete pokladnu? Já účtuju v gordiku, tak určitě si koupím modul pokladnu z gordiku. A jaká razítka dáváte na ty všechny doklady, které podepisuje ředitel? Já mám jen u faktur udělané takové košilky, ale nedovedu si je představit u všech dokladů v pokladně. :(
Ale i tak, teď momentálně mám jediný problém. Nevím proč mi v zásobníku na aviváž v automatické pračce zůstává voda po skončení pracího cyklu :lol: :yahoo: :mosking: :lol: :yahoo: :mosking:
Dělám si legraci, ale ta voda mi tam fakt zůstává. Jinak zítra jdu KONEČNĚ makat na roční uzávěrce plnou parou, protože do 15. ledna musí být P1-04 a do 21. účetnictví, ale mezitím ještě je nutné provést věci k inventuře....., no prostě, jedna starost ubyla, další začínají být aktuální. Tak to je holt realita. :crazy:
Tak všem děkuji za podporu a opět si neodpustím poděkování naší milé refi za suprové radimesi, protože přesně o takové výměně zkušeností, nacházení a řešení problémů, ale taky i o té kávičce a pokecu u ní, ten náš pracovní život je. DĚKUJI!!!!! :)
:drinks:
Uživatelský avatar
Dahab
 
Příspěvky: 372
Registrován: stř 04. bře 2009 21:29:59

Re: ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod refi » pát 08. led 2010 8:51:06

Dahab> přijměte mé obrovské gratulace k výsledku vaší kontroly!!! Obrázek musím říct, že když byli naposledy u nás (ještě před mým příchodem, tak tu byli dva týdny, takže mít to za dva dny za sebou je i mým snem [:} moc vám to přeju a vlastně každému, protože kdo tuhle práci dělá, moc dobře ví, jak je často těžké uhlídat všechno a vždycky. a děkuji za všechny za informace, jak kontrola probíhala a na co se zaměřili. Obrázek
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod Dája » pát 08. led 2010 9:56:48

Ahoj Dahab. Taky gratuluji. :thumbs up: U nás kontrola od zřizovatele bývá 3 i více týdnů. To jen na okraj. Ale k té pokladně. Nevím jak dalece jsou inspektoři zběhlí v účetnictví, ale dvě řady v jedné pokladně bych nedělala. To byste musela mít dvě pokladny. Jednu příjmovou a jednu výdajovou. Z příjmové byste peníze převáděla do výdajové? Nebo nosila do banky a vybírala z banky? |:-(| A máte to napsané v zápise z kontroly? Víte oni kontroloři jsou prostě kontroloři a tak Vám bokem doporučí, co byste měla dělat, ale do zápisu to nedají, protože si sami nejsou jistí. To se jen tak tváří - my jsme sice něco našli, ale dávat Vám to tam nebudeme a vy si to nově uděláte jinak - to zíráte, jací jsme lidumilové. Jenže pak přijde jiná kontrola a ta má jiný názor. To je moje zkušenost. A proto, co není v zápise, není. K programu Gordic pokladna - taky jsme měli Gordic, ale modul pokladny jsme nekoupili. Já jsem to řešila tak, že jsem u pokladny při účtování k jednotlivým položkám připsala tužkou nákladovou položku a pak jsem si udělala tabulku, kde jsem načetla jednotl. položky za měsíc - např. 501 50 postupně za celý měsíc 10+3+30+20 a zaúčtovala celkovou částku. Pak bylo jednodušší podle tužkou napsané předkontace zjistit, zda to mám na tom jedině správném a nejsprávnějším účtu.
S pračkou jsem měla stejné problémy - zkuste vytáhnout truhlík na prášek a vše vevnitř pračky počistit - rád se tam usazuje prášek. A taky jestli máte takový čudlík v té části, kda se dává aviváž - zkuste ho tam dát jinak - pootočit. Mi to pomohlo. Zdravím a přeji zdar. :bye:
Dája
 
Příspěvky: 634
Registrován: čtv 23. dub 2009 11:28:01

Re: ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod refi » pát 08. led 2010 11:15:16

pokladnu máme zakoupenou taky z gordicu, ale naše sekretářka ji v podstatě jen využívá jako elektronickou pokladní knihu. nemáme to spolu propojené a já jsem i ráda, protože je pak problém s případnou opravou v pokladně, prostě po doporučení z jiné školy, kde s tím měli velké trable, jsme to nespojili s účetnictvím. vede si jednu číselnou řadu pro výdaje i příjmy. kdysi to tu měli taky zvlášť, ale s mým příchodem to zrušili :mosking: pokladní doklad z gordicu si můžete navrhnout podle vlastní potřeby, u nás je o velikosti A4 a na něm je dole tabulka na předkontaci. tím pádem každý pokladní doklad předkontuji a zavedu do účetnictví pod stejným číslem, jaké je v pokladně - jen k tomu dám své předčíslí pro pokladní doklady. je to někdy hodně pracné, jsou měsíce, kdy pokladna za měsíc mi zabere celý šanon, ale přesto všechno mi/nám to tak vyhovuje pro větší přehled. součtování bych si moc představit neuměla, prochází tady pokladnou dost velké peníze a to i přesto, že máme bezhotovostní platby od studentů už dávno zavedeny. jen v roce 2009 byl v pokladně obrat něco málo přes milion korun :o
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod Dája » pát 08. led 2010 11:32:35

Je vidět, že mám stále co dohánět O:-) Když jsem psala svůj předešlý příspěvek, viděla jsem jen naši pokladnu nebo spíše pokladničku, která měsíčně měla tak jednu, někdy až 2 strany v pokladní knize. Při plném šanonu si taky součtování nedokážu představit :) A s tím propojením taky plně souhlasím - nedovolit pokladním účtovat - to už nedáte dohromady. :bye:
Dája
 
Příspěvky: 634
Registrován: čtv 23. dub 2009 11:28:01

Re: ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod quendery » pát 08. led 2010 14:19:52

Zdravím Dahab a moc a moc blahopřeji. Je to úleva, mít to za sebou......... :gcrazy: A co se týče té vody v zásobníku, také se mi to stalo, tak jsem ho vyndala a pořádně jsem ho v teplé vodě vydrhla - ona ta přepadová trubička se někdy ucpe a není to vidět / mám Indesitku/- a je to zase v pořádku [:} [:} [:} [:} [:} To jen tak na okraj- i takovéhle problémy je třeba řešit, abychom měly potom "čistou hlavu na ty naše hlavní problémy ve škole a mohly se na práci náležitě soustředit tak, abychom plně uspokojily naše nadřízené orgány", že :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .....
quendery
 
Příspěvky: 104
Registrován: čtv 05. bře 2009 13:01:04

Re: ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod vendytom » stř 03. úno 2010 8:32:41

I ja gratuluju k uspesne kontrole, taky jsem je tu mela ted v polovine ledna, takze si na to jeste zive pamatuju. Kontrola u nas taky na 1, jen me trsoku stval ten cas ztraveny pripravou a tak ted v lednu, kdyby prisli az v unoru bylo by to mnohem lepsi, ale co zvladlo se to a i jsem vcas udelala rocni zaverku takze to nakonec nebylo az tak hrozne :-) K pokladne my mame Fenix a tam se pohyby prijmove a vydajove delaji jakoby zvlast, takze mam 2 ruzne rady pokladnich dokladu, pani zastupkyne dela pokladnu a me na konci mesice preda vsechny doklady a ja si je zauctuju az v momente kdyz je ta pokladna za dany mesic uzavrena, uctuju je na vyjete pokladni doklady na A4, kde jsou vsechny potrebne podpisy a td..
vendytom
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon 02. bře 2009 11:37:41

Re: ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod Dahab » stř 03. úno 2010 13:19:49

Děkuji za reakci k pokladně a blahopřeji ke kontrole. Já si nemůžu odpusit poznámku k těm inspekcím. Já vím, že existuje plán inspekční činnosti, ale většinou kontrolu provádí pracovnice, které dříve dělaly naši práci. Takže ví jaké to je na začátku roku ve škole a kolik termínovaných úkolů se musí splnit...., tak to člověku příjde trochu líto, že nevíte kde vám hlava stojí a do toho musíte nachystat vše ke spokojenosti kontroly a ještě jim být k ruce a vaše práce stojí. Ano, vše se stihne, ale za cenu sobot, nedělí a hodin nad rámec pracovní doby ve všechní dny. :cry: Ale my jsme holky šikovné a zvládneme vše, že? :) Vedení s tím počítá a v naší škole se to bere jako samozřejmost. :bye:
Uživatelský avatar
Dahab
 
Příspěvky: 372
Registrován: stř 04. bře 2009 21:29:59

Re: ČŠI - nakládání s veřejnými prostředky

Příspěvekod vendytom » stř 03. úno 2010 14:12:05

Samozrejme souhlasim uplne se vsim, a kdyz nebudeme holky sikovny a neco prosvihneme tak nas jednoduse vymeni :D ale to uz jsme trosku OT.
vendytom
 
Příspěvky: 17
Registrován: pon 02. bře 2009 11:37:41


Zpět na Co nám kontroly vytýkají?

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků

cron