zaměstnavatel neplatí pojištění a daň

sociální, zdravotní, zákonné, evidenční listy

zaměstnavatel neplatí pojištění a daň

Příspěvekod malvi » úte 12. lis 2019 21:16:03

Dobrý den, jestli je tu někdo, kdo se s tímto problémem již setkal, moc prosím o radu. Pracuji jako mzdová účetní ve firmě, která má cca 120 zaměstnanců (teda zatím pracuji, podala jsem výpověď a jsem ve výpovědní době).
Zaměstnavatel od léta neplatí sociální a zdravotní pojištění, od září neplatí ani daň z příjmu. Před 2 týdny přišla výzva od několika pojišťoven na úhradu dlužného pojistného a vyčíslené penále. Jde o částku ve výši několika milionů korun. Vedení firmy na tyto výzvy nijak nereaguje. Mzdy se zatím vyplácí celkem v termínu.
Měla bych několik otázek:
1) Jak dlouho bude trvat než nám pojišťovny zablokují účty? Přijde ještě nějaké varování nebo to zablokují už bez další výzvy?
2) Když se dluhy na pojištění a dani do konce roku nevyrovnají, bude to mít vliv třeba na provedení ročního zúčtování daní zaměstnanců?
3) Je vysoce pravděpodobné, že dojde i k dlužení mezd zaměstnanců a jejich mzdy nebudou do 31.1.2020 vyplaceny. Jak to bude s ročním zúčtováním? Jak by mělo vypadat Potvrzení o zdanitelných příjmech?
4) Jak by měly být vystaveny ELDP zaměstnanců a statutárů?

Byla bych moc vděčná za radu. Ráda bych "bojovala" do konce své výpovědní doby - nemůžu v tom kolegy nechat.
Děkuji moc.
malvi
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte 12. lis 2019 21:02:14

Re: zaměstnavatel neplatí pojištění a daň

Příspěvekod simka » pon 18. lis 2019 18:55:55

Ahojky, tak to je zaměstnavatel v pěkném průšvihu. Já bych oslovila přímo sociální a zdravotní pojišťovnu a finanční úřad, co s tím máte jako zaměstnanec dělat. Jelikož za to nemůžete. Ještě, že jsem ve státním, tam je vše ok.
simka
 
Příspěvky: 85
Registrován: sob 23. čer 2018 20:33:01


Zpět na Pojištění

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků