Souběžná dohoda a nemoc

doba určitá, neurčitá, zkušební doba, kratší pracovní doba, nepravidelná pracovní doba

Souběžná dohoda a nemoc

Příspěvekod savy » čtv 12. črc 2018 9:00:09

Prosím mzdovky o radu. Zaměstnanec měl PP na dobu určitou do 30.6., smlouva se mu neprodloužila a on když se to v květnu dozvěděl tak šel hned na nemocenskou, kterou ukončil k 30.6. Zároveň s ním byla uzavřena dohoda na doplňkovou činnost na dobu určitou do 20.7. (pronájem tělocvičny, odměna stanovena jako úkolová, tj. podle počtu hodin které bylo potřeba tam být). Od 23.7. byly plánované opravy, proto tohle datum. PP tedy skončil 30.6., poslala jsem mu zápočtový list, ještě budu posílat výplatku, Potvrzení o příjmech a ELDP. Dohoda bude teprve končit, ale od té doby co je nemocný za ni nedostává peníze, protože tam nebyl, takže pošlu jen zápočtový list k 20.7. Je to tak v pořádku? Protože mě při chystání výplat napadlo jestli jsme po něm neměli chtít druhou neschopenku i na tu dohodu (malý rozsah, na OSSZ by se neposílala), případně když neschopenku nedodal, tak s ním dohodu rozvázat už v tom květnu, protože vlastně bez omluvy nepřišel do práce? Ale protože měl neschopenku na ten PP, tak bylo jasné že neodpracuje ani tu dohodu, bylo to pár hodin za který jsem vzali zástup a peníze vyplatili tomu zástupu. Zaměstnanec do práce nepřišel ani teď v červenci když mu skončila neschopenka, ani se nezajímal jestli vůbec má přijít, dohoda mu vlastně pořád běží, ale nedostane za ni peníze, protože nepracuje, výkaz odpracovaných hodin nemá. Potvrzení o příjmech dostane jedno, a to k 30.6., protože se mu dohoda daní v HPP a za červenec příjem už mít nebude. Zaměstnanec je tak trošku problémový, velice dobře informovaný o svých právech (o to méně se zajímal o své povinnosti), proto řeším jestli jsem postupovala dobře.
savy
 
Příspěvky: 96
Registrován: stř 17. čer 2009 23:29:50
Bydliště: JM kraj

Re: Souběžná dohoda a nemoc

Příspěvekod refi » pát 13. črc 2018 10:30:13

já to vidím takto:

neschopenkou, kterou donesl pro hlavní pracovní poměr, zároveň omluvil svou pracovní neschopnost pro sjednanou dohodu - to mi připadá jednoduché a logické. že nedonesl druhý papír od lékaře je jen jeho vlastní problém, kdy mohl mít více peněz za pracovní neschopnost a nemá. v programu to zadáváme tak, že se zadá neschopnost pro všechny pracovní poměry, z kterých by mohla vyplynout náhrada za nemoc a uvede se, že nedonesl doklad. tímto je nepřítomnost sice omluvená, ale nezaplacená.
jinak ale nevím, jak jste s ním měli domluveno, kdo mu má přidělovat práci, proč to po něm od července nikdo nevyžadoval atd.... takže předpokládám, že o zástupu za sebe věděl a předpokládal, že už do práce chodit nemá.
nemyslím si, že jste udělali něco špatně, prostě dohoda se v termínu ukončí a že na ni nebyla už vykonávána práce není podstatné. od toho jsou dohody, kde je výkon práce většinou nepravidelný.
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: Souběžná dohoda a nemoc

Příspěvekod savy » pát 13. črc 2018 12:03:35

Refi, moc děkuju, já to vidím stejně a už jsem klidnější. Myslím si, že ani neví že ta dohoda neskončila k 30.6., ale pořád běží, ale úplně klidná budu za týden až mu všechno pošleme.
Mně to právě jednou říkali na OSSZ, že pokud má zaměstnanec víc pracovních poměrů nebo dohod, tak i když je to malý rozsah měl by donést neschopenku na všechny z nich, jinak by se to mohlo brát jako neomluvená absence.
savy
 
Příspěvky: 96
Registrován: stř 17. čer 2009 23:29:50
Bydliště: JM kraj

Re: Souběžná dohoda a nemoc

Příspěvekod refi » pát 13. črc 2018 17:25:08

jestli absenci někomu omluvíte nebo ne, je záležitost čistě mezi vámi a zaměstnancem, s tím nemá ossz nic společného. ale chápu, že je pro ně jednodušší mít u člověka ke všem pojištěným pracovním poměrům založenou pracovní neschopnost, i když je to pro ně práce navíc.
spíše by možná stálo za zvážení někam do sborovny pověsit papír, že pokud má zaměstnanec více pracovních poměrů, tak ať si v případě nemoci donese za každý zvlášť neschopenku. zaměstnanci tyto možnosti a jejich důsledky většinou neznají.

:bye:
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava


Zpět na Pracovní smlouvy, dohody

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků