Přijímací řízení.

kniha pošty, předávání písemností, e-mailová pošta, evidence

Re: Přijímací řízení.

Příspěvekod síkorka » stř 17. dub 2013 12:53:17

Zdravím všechny a prosím o radu. Na naší škole vznikly dohady, že se od tohoto roku nemusí dělat Rozhodnutí o přijetí žáka, pouze o nepřijetí. Mně osobně se to zdá jako nesmysl :-! Máte někdo také takovou informaci?
Děkuji a přeji pohodový den
síkorka
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 24. úno 2013 16:07:41

Re: Přijímací řízení.

Příspěvekod Alcha » stř 17. dub 2013 21:37:54

Nemám informaci, že se nemusí dělat, ale už od loňska se "Rozhodnutí o přijetí" nemusí odesílat, zveřejněním na dveřích školy a na webových stránkách se považují za oznámená. Nedělat je, mi přijde nesmysl. Já si jeden originál zakládám do spisu a druhý předám rodičům, když mi přinesou zápisový lístek. :bye:
Alcha
 
Příspěvky: 8
Registrován: úte 26. úno 2013 23:58:03

Re: Přijímací řízení.

Příspěvekod Waja » stř 10. led 2018 11:22:39

Milé kolegyně,
blíží se opět období, kdy žáci budou podávat přihlášky na střední školy. Administrativní práce spojená s přijímacím řízením se za poslední roky ani trochu nezjednodušila, naopak papírování neustále přibývá. V loňském roce na přihlášce přibyla kolonka s rodným číslem uchazeče (nechápu k čemu to CERMAT potřebuje) a letos je další nová kolonka: datum narození zákonného zástupce! Pochopil někdo z vás PROČ a K ČEMU? |:-(| Vůbec nevím, jak to budu rodičům vysvětlovat, že tento údaj vyplnit musí, a že to není můj výmysl. :crazy:

A ještě otázka: používáte ke komunikaci s rodiči e-mailové adresy, které jsou uvedené v přihlášce? My se snažíme vše, co nemusí být písemně, vyřídit telefonicky, protože údaje na mnoha přihláškách jsou naprosto nečitelné. Zlaté staré časy, kdy podávali přihlášky výchovní poradci hromadně za celou svoji základní školu a měli je pečlivě zkontrolované. V dnešní době by chtěli páni nahoře pomalu očipovat naše žáky, aby se nedostal do budovy školy někdo cizí, ale po celý měsíc únor se nám tu budou producírovat cizí lidé (rodiče uchazečů), o kterých nic nevíme a vpustit do budovy je musíme. To, že jde podat přihlášku může říct každý. A my míváme přihlášek až kolem pětistovky. Už dopředu se děsím, jak to budu vedle funkce mzdovky zvládat. Moc bych si přála, aby ten, kdo tenhle systém přijímacího řízení vymyslel, si to přišel vyzkoušet přímo v praxi. Vloni jsme se snažili omezit úřední hodiny na čtyři dny v týdnu mimo pátků, všude jsme to vyvěsili a stejně se každý pátek courali lidi do školy až do čtyř odpoledne. Odmítnout je nechceme, takže pak nemáme vůbec čas na zpracování administrativy.

Díky za případné vaše komentáře, jak to chodí u vás na středních školách.
Waja
 
Příspěvky: 80
Registrován: pát 17. zář 2010 9:42:32

Re: Přijímací řízení.

Příspěvekod jarka_pechova » čtv 25. led 2018 9:37:15

Přeji krásný dobrý den.
My jsme sice malá škola - přihlášek máme většinou kolem 50 (a to je nevedeme v e-spisu) a jsem na to také sama mezi normální prací, ale také bych ráda viděla v praxi toho, kdo vše vymyslel. Ale bohužel.

To, že na přihlášku uvedli rodné číslo uchazeče ale naopak vítám. Měli jsme děti, které nám odevzdali zápisový lístek, ale hned druhý den po zahájení školního roku přestupovali na jinou školu, kam se původně nedostali. Ale jelikož 1. byly u nás, museli jsme je vést v matrice (Bakaláři). Jenže nikdy tu nebyly, nevyplnily nástupní dotazník a dostat z rodičů rodné číslo pro uvedení v matrice byl občas problém.

Proč je na přihlášce datum narození a adresa trvalého pobytu zákonného zástupce dle mého souvisí se správním řádem. Protože zatím jsme se mohli vymlouvat, že na přihlášce tyto údaje nejsou a tím pádem je nemůžeme uvádět v rozhodnutí o přijetí/nepřijetí. Dle mého je to reakce na to, že datové schránky škol jsou povýšeny jako orgán veřejné moci a tak jsme povinni dodržovat legislativu správního řádu kompletně :-(, tzn. i předběžně zasílat datovými schránkami apod.

E-mailové kontakty rodičů jsme použili loni, kdy jsme z CERMATu rozesílali pozvánku k přijímacím zkouškám. Ušetří se tak podstatně za poštovné. Navíc vzhledem k možnosti poslat to všem je to rychlejší. Ale nejsem si jistá, jestli by to obstálo, pokud by došlo k problému, protože e-mailová korespondence na rozdíl od datové zprávy či obálky s pruhem není dle mého prokazatelná. Ale CERMAT tuto možnost má, tak jsme ji využili.
jarka_pechova
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte 23. dub 2013 9:50:15
Bydliště: Chodov

Re: Přijímací řízení.

Příspěvekod jarka_pechova » čtv 25. led 2018 12:37:42

Tak teď nám dokonce dorazilo upozornění od zřizovatele (krajský úřad) s tímto vysvětlením:
"... upozorňujeme Vás na skutečnost, že v přihlášce ke střednímu vzdělávání je nově údaj o datu narození zákonného zástupce. Tento údaj byl doplněn z toho důvodu, že přijímací řízení je v režimu správního řízení a zákonný zástupce je účastníkem správního řízení. Dle Správního řádu musí být účastník řízení označen jménem a příjmením, datem narození a místem trvalého bydliště.
Pro letošní rok mohou být použity i staré přihlášky s tím, že do nich bude údaj o datu narození zákonného zástupce doplněn. Pokud Vám přijde přihláška bez tohoto údaje, je nutné ho doplnit."
Takže je vyřešeno :-)
jarka_pechova
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte 23. dub 2013 9:50:15
Bydliště: Chodov

Předchozí

Zpět na Pošta

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron