od prejpatamat » čtv 12. kvě 2011 18:09:10
Kalkulace by měla vypadat takto: cena za suroviny + mzdová režie + věcná režie + zisk = cena výrobků (knedlíků)
V mzdové režii by se měly zobrazit veškeré mzdové náklady (včetně odvodů, FKSP, pojištění odpovědnosti), vezmeme třeba za předchozí rok a propočítáme na 1 oběd, ale zde bych vzhledem k menší náročnosti (časové) oproti celému obědu určila jen nějakou část (v %), která se do ceny knedlíků započítá
Věcná režie by měla zohledňovat náklady na energie, opotřebení nádobí a veškeré náklady související s provozem jídelny. Opět bych poměrnou částí přepočítala na knedlíky.
Ziskovou marži si určíte jak potřebujete (čím méně odhadnete správně náklady mzdové a věcné, tím by měla být vyšší, aby nedošlo ke ztrátám.