EVIX

ostatní specifika domovů

EVIX

Příspěvekod detdom » pon 12. říj 2009 10:07:01

EVIX - Máte v dětských domovech? jste spokojeni?
detdom
 
Příspěvky: 19
Registrován: úte 03. bře 2009 7:19:04

Re: EVIX

Příspěvekod Jirka.k » úte 08. pro 2009 12:22:27

Zdravím Vás!
EVIX máme, funkčně dobrý, ale ovládání (hlavně pro vychovatele v provozu) naprosto hrozné - nic není pohromadě, neustále se musí přeskakovat z jedné části programu do druhé. Naprosto nepropracované třídění a filtrování. Ani sestavy nejdou editovat dle vlastních potřeb. Podpora od autora mizerná - připomínky nebere v úvahu - ale to asi proto, že je celý program od začátku uživatelsky špatně koncipován a aby se s ním dalo pohodlně pracovat, musel by ho překopat od úplnýho základu. Autor občas pošle nějaký update, ale bez dokumentace, takže ani nevíme, co se změnilo!
Při prezentaci program působil skvěle, ale běžná práce s ním je úmorná!
Tolik mé postřehy uživatele.
Jirka.k
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 08. pro 2009 12:06:16

Re: EVIX

Příspěvekod Jirka.k » ned 14. úno 2010 23:39:24

Tak už odedneška funguje webová podpora - stažení aktuálních verzí s popisem změn. Manuál k programu by měl být hotov za pár dní. Tak alespoň něco...
Jirka.k
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 08. pro 2009 12:06:16

Re: EVIX

Příspěvekod ADVU » úte 06. dub 2010 9:24:06

Program Evix máme již od roku 2008 a můžu ho jenom doporučit!!! V roce 2008 měl Evix mnoho nedostatků, ale dnes ho lze plně využít pro veškerou agendu dětských domovů, výchovných ústavů, střediska výchovné péče a diagnostických ústavů. Bližší informace najdete na: http://jurisdix.cz/, nebo mi můžete napsat. Já Vám rád poradím, vysvětlím, nebo "vyškolím" a to na dálku a bezplatně. :)

Konkurenčním programem pro program Evix je program Foster ( http://www.fragaria.cz/produkty/informacni-system-foster/ ). V listopadu 2009 se program Foster spojil s programem Evis od pana Martina Würzlera a tím vlastně program Evis zaniká. Program Foster je levnější, má lepší reklamu, je možná i hezčí, ale zatím mu chybí mnoho funkcí (vzhledem k Evixu) a zatím dle mého názoru ho nelze využít pro DD, VÚ, SVP a DÚ!!! Možná za rok to bude s programem Foster lepší, ale momentálně ho skutečně nelze použít!

PS: především pro pana Jirka.k
Pokud jste správcem programu a děláte veškerou kontrolu programu Evix a zároveň pokud nejste "kamarád" s počítačem, tak skutečně toho klikání je až příliš moc. Vše je způsobeno tím, že program Evix má mnoho funkcí. Chce to pouze správně rozdělit přístupová práva všech zaměstnanců a dobře vyškolit vychovatele/zaměstnance.
ADVU
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 8:33:30

Re: EVIX

Příspěvekod detdom » čtv 08. dub 2010 11:09:36

K Evixu je už i manuál :))
detdom
 
Příspěvky: 19
Registrován: úte 03. bře 2009 7:19:04

Re: EVIX

Příspěvekod miv » pát 03. pro 2010 11:50:24

Evix máme taky, ale řekl bych, podle zkušebního provozu, že je to tak pro ústavy do 20 dětí. Když jich je tam 80, je to strašně nepřehledné. Třídění - šílenost. Pořád přeskakovat z jedné karty na druhou je také děs. V tomhle množství dětí to práci neulehčí, naopak, než se tam zapíše všechno co potřebujeme, je to pomalejší, než kdybychom používali kalamář, perko a sešit... Myšlenka je to dobrá, ale je to ještě nedotažené, chtělo by to ještě na tom pracovat, pracovat a pracovat. Sám jsem ve foxce programoval, tak ale vím, že to není žádná slast, udržovat tak velký projekt. No, snad se to bude zlepšovat.
miv
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 03. pro 2010 11:43:42

Re: EVIX

Příspěvekod mirek » sob 11. pro 2010 21:03:15

Program Evix máme asi půl roku a jsme velice spokojeni. Co se týče posledního příspěvku, tak my to děláme tak, že s tím, co potřebujeme, se obrátíme na autora programu a své požadavky mu předáme a následně je program podle našich představ doplněn ve velice krátké době. Takže stačí jen říct :-) Ostatně podle zkušeností vím, že každé návrhy na programové změny i z ostatních domovů jsou poté dostupné všem ostatním v aktualizaci programu, které lze stáhnout ze stránek http://www.jurisdix.cz/download.htm. Stačí opravdu více být v kontaktu s autorem programu.
mirek
 
Příspěvky: 1
Registrován: sob 11. pro 2010 20:21:02

Re: EVIX

Příspěvekod ADVU » ned 12. pro 2010 15:16:19

miv píše:Evix máme taky, ale řekl bych, podle zkušebního provozu, že je to tak pro ústavy do 20 dětí. Když jich je tam 80, je to strašně nepřehledné. Třídění - šílenost. Pořád přeskakovat z jedné karty na druhou je také děs. V tomhle množství dětí to práci neulehčí, naopak, než se tam zapíše všechno co potřebujeme, je to pomalejší, než kdybychom používali kalamář, perko a sešit... Myšlenka je to dobrá, ale je to ještě nedotažené, chtělo by to ještě na tom pracovat, pracovat a pracovat. Sám jsem ve foxce programoval, tak ale vím, že to není žádná slast, udržovat tak velký projekt. No, snad se to bude zlepšovat.


Pokud máte 80 dětí ve stavu, tak je s tím asi víc práce než když máte pouze 20 dětí ve stavu. Program Evix je hodně rozsáhlý a má mnoho funkcí. Chybí mu podrobný návod k použití, ale spíš mu už teď chybí nějaké školení pro zařízení, kde již Evix funguje, ale i pro zařízení, kde se rozhodují o tom zda koupit Evix nebo ne. Program Evix je zatím nejlepší program, který jsem měl možnost vidět a odzkoušet.

Jak zavést program Evix do zařízení:
1. Nejdřív si musíte zvolit správce programu. Správce programu se musí seznámit se všemi funkcemi programu.
2. Po seznámení správce programu s Evixem udělá "prezentaci" Evixu pro vedení zařízení, kde se rozhodne kdo, kdy, kde a jak bude do Evixu zadávat jednotlivé informace, údaje. Pokud si vhodně rozdělíte povinnosti kdo, kdy, kde a jak bude do Evixu zadávat jednotlivé informace, údaje, tak toho "klikání", "nepřehlednosti" a "šílenosti" bude hodně málo. Záleží skutečně na rozdělení povinností jednotlivých skupin zaměstnanců. Pokud Vám něco v Evixu nevyhovuje, tak to nemusíte využívat, ale dle mého názoru se všechny části Evixu můžou bez nějakých obav využívat.
3. Po rozdělení povinností se udělá zaškolení všech zaměstnanců, kde si řeknete kdo, kdy, kde a jak bude do Evixu zadávat informace.
4. Uděláte si "zkušební verzi" Evixu na jeden, nebo dva měsíce a všechno budete dělat tak jak před nákupem Evixu + doplníte zadávaní do Evixu. Správce programu může být taky jako "kontrolor", který bude všechny vložené údaje kontrolovat a každého jednotlivého zaměstnance bude upozorňovat na to co zapsal, zadal do Evixu špatně. Tato část zavedení Evixu je nejnáročnější, dělat kontrolu všech zaměstnanců a dělat kontrolu celého Evixu a ještě k tomu kontrolu všech písemností, které jste vedli před zavedením Evixu je skutečně šílenost. Pokud zavedete jakýkoliv nový program, tak se s ním musíte nejdřív seznámit a naučit pracovat.
5. Po zkušebním provozu, co skutečně netrvá víc než dva měsíce, zavedete ostrou verzi, kde již budete do Evixu zadávat všechno to co jste dělali před zavedením Evixu. Nezapomeňte na každodenní kontrolu a to ne ze strany správce programu - kontrolora, ale ze strany pověřených pracovníků, kteří budou dělat kontrolu konkrétních věcí. Po cca šesti měsících bude program Evix ve Vašem zařízení "fungovat bez problémů", všichni zaměstnanci již budou vyškoleny a budou vědět správně zadat, zapsat údaje, informace do Evixu.
6. Pokud Vám nadále bude něco v Evixu chybět, tak stačí požádat autora pana Smitku o doplnění Evixu.
Každou aktualizací se Evix o něco doplní a zlepší.
ADVU
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 8:33:30

Re: EVIX

Příspěvekod miv » úte 14. pro 2010 18:39:17

ADVU - ale jo, já počítám s tím, že až se to u nás zaběhne, tak to půjde, jde o to, že doposud byli lidi zvyklí na jeden způsob zápisu údajů, teď si budou muset zvykat na jinej. Taky jsme probírali s hlavními vychovateli, co kam a jak přesně psát, co a jak a na co využít, co nevyužít... Ono to půjde, lidi si zvyknou... Jde o to, že těm nejdůležitějším - zdravotní, sociální, hlavním vychovatelům se to líbí, i mě, ostatní vychovatelé si holt zvyknou. Nebo půjdou do důchodu :-)
miv
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 03. pro 2010 11:43:42

Re: EVIX

Příspěvekod miv » úte 14. pro 2010 18:41:31

Jo - a že jde k programu psát připomínky vím, vždyť jsem s autorem mluvil, byl u nás a program jsme kupovali... Já si to zatím jen střádám, během toho našeho zkušebního provozu, protože každej má nějakou připomínku, my to pak v klidu s hlavníma probereme, něco vyřadíme, na něco se najde jinej postup apod. Takže to třídíme a zkoušíme...
miv
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 03. pro 2010 11:43:42

Re: EVIX

Příspěvekod ADVU » stř 15. pro 2010 0:07:31

miv - jen tak dál, jste na dobré cestě. :) Program Evix je již hodně rozsáhlý program a bohužel mu chybí především nějaké to školení. Všechny funkce si musíte objevovat sami a může se stát že něco v Evixu nenajdete i když to tam je, ale je to napsáno jinak, než jak jste to psali doteď. Musíte se s Evixem naučit pracovat všichni.
V Evixu je: - povinná dokumentace dle zákona č. 109/2002 Sb.
- elektronická spisová služba
- kniha jízd
- automatický výpočet příspěvku na úhradu péče a kapesného
- podrobná evidence dětí včetně zdravotního záznamu a všech pohybů
- sklad ošacení, kde jsme zavedli i sklad drogerie
a mnoho jiného.
Díky tomu, že je Evix tak rozsáhlý, tak jsme nemuseli kupovat další programy jako spisovou službu, nebo program na evidenci skladu. I když je Evix dražší než konkurenční Foster, obsahuje mnohem víc funkcí než Foster. A bohužel program Foster není zdaleka dotažen do konce. Foster není v souladu se zákonem č. 109/2002 Sb. a navíc funkce ,které Foster obsahuje, tak nepracují správně. Program Foster nekupovat vůbec!

A teď otázka, kdo má Foster a jak jste s ním spokojeni.? A kdo z Vás viděl taky Evix?
ADVU
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 8:33:30

Re: EVIX

Příspěvekod Martin » stř 02. úno 2011 12:27:17

ADVU píše: Díky tomu, že je Evix tak rozsáhlý, tak jsme nemuseli kupovat další programy jako spisovou službu, nebo program na evidenci skladu. I když je Evix dražší než konkurenční Foster, obsahuje mnohem víc funkcí než Foster. A bohužel program Foster není zdaleka dotažen do konce. Foster není v souladu se zákonem č. 109/2002 Sb. a navíc funkce ,které Foster obsahuje, tak nepracují správně. Program Foster nekupovat vůbec!
A teď otázka, kdo má Foster a jak jste s ním spokojeni.? A kdo z Vás viděl taky Evix?


Díky tomu, že je Evix tak "rozsáhlý", tak je složitý, nepřehledný a mnoho zařízení proto volí raději Fostera (http://www.fragaria.cz/produkty/informa ... em-foster/), v případě zájmu rád předám kontakty na odpovědné osoby zařízení, které v porovnání obou softwarů vybraly Foster.

Navíc počty uživatelů Evixu a Fostera se začínají rovnat, takže v této chvíli už může být tým kolem pana Smitky klidný, už ví, kolik zařízení Fostera využívá. Že Foster není v souladu se zákonem č. 109/2002 Sb. je mystifikace, která se objevuje na mnoha fórech a je vyloženě zavádějící. Kdo jí šíří není těžké si domyslet. Pravdou naopak je, že některé funkce ve Fosterovi krátkodobě nepracovaly správně, ale tady si s Evixem určitě nemusíme nic vyčítat,že?

S pozdravem
Martin Burián
martin.burian@fragaria.cz
Martin
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř 02. úno 2011 12:14:59

Re: EVIX

Příspěvekod miv » úte 19. dub 2011 17:40:28

K tomu Fosteru - zkoušeli jsme to taky, ale fakt je, že (před půl rokem) to neumělo zhola nic. Proto jsme vzali Evix. Byť dražší, tak opravdu propracovanější a schopnější, rozsáhlejší agenda, podrobnosti apod. i profesionálněji vypadající. To tu vyšší cenu bohatě předčí. A pokud pan Martin Burián z fragaria.cz uvádí, že počty klientů Evixu a Fosteru se začínají vyrovnávat, proč je neuvede na svých stránkách? V referencích u Fosteru je stále asi jen 12 klientů (uložil jsem si tu stránku) a Evix jich uvádí asi 75. U Fosteru se uvádí "vybrané reference", tzn. že víc jich autoři nemají nebo se majitelé za to stydí a nechtějí se nechat zveřejnit, jinak nevím, jak zjistit počet uživatelů Fosteru. A navíc, podle tiskových zpráv u Fosteru se tento systém stále a stále rozšiřuje a zvětšuje ohledně funkcí apod. čili asi tak za rok-dva bude stejně rozsáhlý a bude umět skoro totéž, co umí nyní Evix. A za tu dobu bude Evix zase o mnoho kroků dál. Takže ty řeči o tom, že je Foster jednodušší, než Evix, jsou pravdivé, protože Foster má asi jen 1/4 funkcí, no dobrá 2/4 oproti Evixu. Ale stále se snaží ho dohnat. To že sem tam nějaká funkce nepracuje, jak má, je normální, mouchy se vychytávaj na obou stranách.
miv
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 03. pro 2010 11:43:42

EVIX

Příspěvekod ADVU » pon 06. srp 2012 13:27:59

Evix ke dni 6.8.2012:

Program – zálohování, údržba a aktualizace programu

Nastavení – nastavení co se má po spuštění programu zobrazit, na co má program upozornit, zvolení loga zařízení, nastavení šablon dokumentů

Správce – základní údaje o zařízení (adresa, tel., fax, číslo účtu, web, e-mail…), heslo správce, nastavení osnovy individuálního programu rozvoje osobnosti dítěte, nastavení přístupových práv zaměstnanců, nastavení písma, nastavení sítě, nastavení místa na ukládání vystavených dokumentů…

Seznamy – seznam všech zaměstnanců včetně fotek a možnosti tisku osobního průkazu zaměstnance, druhy pracovních zařazení zaměstnanců, druhy a kategorie pohybů dětí, výchovné nebo rodinné skupiny, zdravotní pojišťovny, banky, druhy soudních rozhodnutí o umístění dítěte, PSČ měst a obcí v ČR, státní občanství, spisové a skartační znaky pro elektronickou spisovou službu

Jízdy – kniha jízd, evidence služebních vozidel, evidence soukromých vozidel využívajících ke služebním účelům, evidence čerpání PHM, definice opakovaných tras, definice průměrných cen PHM a sazby základních náhrad dle vyhlášky MF ČR pro výpočet jízd

Sklad – skladová evidence ošacení dětí, nastavení skladů a skladových karet, možnost nastavení skladů a skladových karet na evidenci např. kosmetiky, nebo elektroniky dětí (mobily, mp3 přehrávače…), příjemky, výdejky

Pohledávky – účtování opravných položek k pohledávkám dle vyhlášky č. 410/2009 Sb., včetně různých tiskových výstupů pro zaúčtování, možnost vyřadit předpis z režimu opravných položek

Osobní a zdravotní evidence dětí (dle § 34 odst. 1 písm. e) zákona č. 109/2002 Sb.) – přesná evidence aktivních i propuštěných dětí (jméno, příjmení, datum narození, rodné číslo, místo narození, adresa trvalého a přechodného pobytu, státní občanství, číslo OP, číslo pasu, tel., e-mail, číslo zdravotního průkazu, fotka, tisk osobního průkazu dítěte včetně zdravotního průkazu, evidence otce, matky, jiných osob, školy, kurátora, druhu soudního rozhodnutí o umístění dítěte, druhy soudních opatření, evidence finančních nároků na příspěvek na úhradu péče, výživné, evidence vkladních knížek, evidence sirotčího důchodu, evidence účtů plátců…); evidence vystavených dokumentů dítěte, evidence pohybů dítěte, zdravotní dokumentace dítěte (vstupní prohlídka, anamnéza – lékař, léky, evidence úrazů, vyšetření, evidence pobytu na ošetřovně, hospitalizace, vyjádření psychologa, psychiatra a zdravotníka; vlastní příjmy dítěte; možnost přenosu osobní karty dítěte z/do jiného zařízení; mnoho tiskových sestav

Kalendářní plán u dětí – evidence plánovaných návštěv kurátora, lékařských vyšetření, soudních jednání, výslechů PČR…

Přijaté a vrácené platby – evidence všech přijatých a vrácených plateb (příspěvek na úhradu péče otec, matka, dítě, přídavek na dítě, sirotčí důchod, výživné otec, matka, smlouvy, útěky, vkladní knížka), evidence nákupů ze sirotčího důchodu, evidence výběrů z vkladní knížky

Předpisy, měsíční závěrka, vkladní knížky (ve smyslu § 27 až § 30 zákona č. 109/2002 Sb.)– evidence všech předpisů (příspěvek na úhradu péče otec, matka, dítě, přídavek na dítě, sirotčí důchod, výživné otec, matka, smlouvy, útěky, vkladní knížka), evidence přeplatků a nedoplatků, evidence splatnosti předpisu, automatický výpočet předpisů, měsíční závěrka všech předpisů, stav vkladních knížek, zůstatky a pohyby, mnoho tiskových sestav

Kniha denní evidence (dle § 34 odst. 1 písm. h) zákona č. 109/2002 Sb.) – „online“ evidence dění v zařízení, evidence služeb vychovatelů, evidence dětí v zařízení, evidence příchodů a odchodů dětí ze zařízení, informace o počtu jídel a poznámky ke stravě, evidence všech pohybů dětí (vycházky, škola, dovolenky, hospitalizace, útěky, vazba, výlety, pobyty…), úkoly a vzkazy vychovatelů, zápisy pracovníků (zdravotníka, vedoucích pracovníků, sociálních pracovníků, kontrol…); záznamy školy a výchovy (evidence skutečné činnosti dne školy, výchovné skupiny, konkrétního dítěte, mimořádné události, teorie, praxe, terapie…); návštěvy dětí (evidence všech návštěv dětí, evidence dopisů, balíků, telefonátů…); plán údržby (evidence zničených, porouchaných věcí, které je nutno opravit aby nedošlo k újmě na zdraví, majetku…); mnoho tiskových sestav

Výchovně pedagogická dokumentace (dle § 34 odst. 1 písm. c) a e) zákona č. 109/2002 Sb.)– reedukační zápisy, hodnocení dětí denní, týdenní, měsíční, individuální program rozvoje osobnosti dítěte, opatření ve výchově kladná, záporná včetně tisku, etoped – vstupní pohovor s dítětem, pohovor po návratu z útěku, poznatky o dítěti, hodnocení dítěte, hodnocení skupiny…; týdenní program výchovně vzdělávací činnosti, denní plán včetně zápisu o plnění denního plánu; evidence kapesného včetně automatického výpočtu kapesného; evidence osobních darů a odměn po jednotlivých měsících, za vysvědčení, svátek, narozeniny, vánoce a příspěvku při odchodu dítěte; organizované činnosti a akce výchovné skupiny, školy včetně možnosti vyúčtování; mnoho tiskových sestav

Elektronická spisová služba (dle § 34 odst. 1 písm. d) zákona č. 109/2002 Sb.)– evidence všech přijatých a odeslaných dokumentů zařízení ve smyslu zákona o spisové službě a archivnictví, evidence cenin, poštovní podací arch; mnoho tiskových sestav

Adresář a kontakty – evidence adres a kontaktů soudů, PČR, jiných zařízení, úřadů, pojišťoven, nemocnic…

Aktuální přítomnost dětí – aktuální přítomnost dětí s možností vygenerovat tabulku obsazenosti zařízení pro MŠMT ČR – statistika; rozdělení dětí dle věku pro kuchyň

Dnešní upozornění – upozornění na nesplněné úkoly, na plán návštěv, na ukončení dovolenky, na narozeniny, na plnoletost, na ukončení platnosti předběžného opatření…

Záchytné pracoviště (dle § 34 odst. 1 písm. g) zákona č. 109/2002 Sb.) – určeno především pro diagnostické ústavy, přesná evidence dítěte na záchytu včetně pohovoru, evidence vlastního ošacení, evidence záznamů kontrol dítěte; tisk tiskových sestav

Nástěnka – tady lze uložit různé dokumenty ve všech formátech (např. žádosti o dovolenku, rozvrhy hodin, zákony, vnitřní směrnice, různé tiskopisy…)


Toto je pouze stručně napsaný obsah Evixu.
Hezký den.
ADVU
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 8:33:30

EVIX

Příspěvekod ADVU » úte 13. lis 2012 11:38:31

Jenom krátce. Od 12.11.2012 je v Evixu již zapracována novela zákona 109/2002 Sb.
ADVU
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 8:33:30


Zpět na Ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků