TZ nebo oprava?

evidence operativní, podrozvahová, inventarizace, software

TZ nebo oprava?

Příspěvekod KateřinaK » pon 01. črc 2024 17:05:23

Dobrý den, jak vyhodnotit úpravu sklepní místnosti se škrabkou brambor? Budova školy je v majetku zřizovatele, my ji máme ve výpůjčce. V jedné ze sklepních místností je škrabka brambor. Hygienicky nevyhovuje, proto máme v plánu oddělit příčkou s dveřmi jednu část, v ní zůstane škrabka, upraví se podlaha a stěny a umístí dřezy a umyvadlo. Rozvody vody a odpady zde jsou, jen se upraví. Hodnota úprav je cca 200 tis. Kč. Nemám s tím zkušenosti, ale myslím, že už je to technické zhodnocení. Musíme si požádat zřizovatele o investiční příspěvek do investičního fondu? Jak se potom odepisuje a účtuje, zejména pokud je budova pouze ve výpůjčce? Musí být výběrové řízení na dodavatele? Děkuji.
KateřinaK

Re: TZ nebo oprava?

Příspěvekod savy » úte 02. črc 2024 11:28:50

Já bych to dala na opravu, třeba tady je to pěkně popsané https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictv ... ledu-dane/ nicméně bych se předem domluvila se zřizovatelem.
savy

Příspěvekod jitumk » stř 03. črc 2024 7:42:13

Dobrý den,
dle mého se jedná o technické zhodnocení viz vyhláška č. 410/2009, § 55, odst 4
(4) Technickým zhodnocením se rozumí zásahy do dlouhodobého nehmotného majetku nebo dlouhodobého hmotného majetku uvedeného do užívání, které mají za následek změnu jeho účelu nebo technických parametrů, nebo rozšíření vybavenosti nebo použitelnosti majetku, včetně nástaveb, přístaveb a stavebních úprav, pokud vynaložené náklady dosáhnou ocenění stanoveného pro vykazování jednotlivého dlouhodobého majetku podle § 11 odst. 2 nebo § 14 odst. 9. Náklady vynaloženými na technické zhodnocení se rozumí souhrn nákladů na dokončený zásah do jednotlivého dlouhodobého majetku.

Také máme budovu ve výpůjčce a jakýkoliv větší zásah tohoto typu musíme se zřizovatelem projednat, včetně způsobu financování účtování, odpisů.
Drobné záležitosti řešíme z příspěvku na provoz, ale nyní třeba provádíme opravu WC, která sice bude stát cca 20 tisíc, což bychom z provozu v pohodě zaplatili, ale vše hradí zřizovatel, protože budova je jejich.
Ohledně technického zhodnocení by to u nás vše hradil, účtoval, odepisoval zřizovatel, akorát já bych na základě nějakého předávacího protokolu (zápisu) zvýšila hodnotu vypůjčené budovy, kterou mám v účetnictví na podrozvaze SÚ 966.
Ještě pro doplnění - náš zřizovatel je obec. U kraje by možná byly podmínky jiné.
jitumk

Příspěvekod KateřinaK » stř 03. črc 2024 11:08:00

Nám na obci řekli "požádejte si o zvýšení rozpočtu", chtějí, ať si akci zajistíme sami. Jenomže pokud se jedná o TZ, asi nelze financovat z provozních prostředků? Proto jsem formulovala jako "Žádost o investiční příspěvek". Jinak firma, kterou máme, je schopna hned začít, kdyby se čekalo na schválení zastupitelstva, tak se to protáhne.
Já nemám zkušenosti s odepisováním, bylo by řešením, že po převzetí hotové zakázky by se toto předalo obci, aby si navýšili cenu budovy a odepisovali sami?
KateřinaK

Příspěvekod jitumk » stř 03. črc 2024 11:33:09

Ano, pokud si to máte zajistit sami, tak si zažádejte o investiční příspěvek a musí se to financovat z fondu investic. O zvýšení rozpočtu na provoz si nežádejte, protože z provozu peníze do fondu investic nedostanete. Aby to vše prošlo kontrolou, tak musíte vy i obec účtovat o investičním příspěvku.
Co se týče odpisů, tak je opravdu možné převést hodnotu technického zhodnocení budovy na zřizovatele a odpisovat si bude on.

Osobně bych se do akce nepouštěla dokud nebudu mít alespoň nějaké vyjádření od zřizovatele - napište do žádosti o investiční příspěvek dopodrobna na co jej potřebujete, když Vám peníze schválí, tak souhlasí i s celou akcí. Kdyby vám neschválili příspěvek, tak na to zřejmě nebudete mít a akce se stejně konat nemůže.
Chápu, že se to tím může prodloužit, ale já osobně bych neriskovala a raději pořád někoho otravovala, aby se k tomu vyjádřil, protože to spěchá a budova je jejich.
jitumk

Zpět na Majetek, inventarizace