Dobrý den, jsme škola na vesnici, vaříme pro děti, zaměstnance a máme také doplňkovou činnost - vaření obědů pro cizí strávníky.
Máme asi 240 dětí, a v doplňkové činnosti uvaříme kolem 10 000 obědů pro cizí strávníky za rok.
Minulý rok /covid/ jsme měli malý zisk na jeden oběd asi 0,60 Kč.... I minulé roky byl zisk asi 1,50 Kč na jeden oběd v doplňkové činnosti.
Samozřejmě jako účetní se snažím nastavit cenu tak, aby důchodci odebírali oběd za tu nastavenou cenu, kuchařky měly vyplaceny odměny, v účetnictví na konci roku v doplňkové činnosti vyšel nějaký zisk, samozřejmě máme zřizovatele obec, aby na výkazech byl zisk /ekonom obce také ví, jaký máme malý zisk.../ ....Aby se doplňková činnost vaření obědů nezrušilo, tím by se zkrátily úvazky i v kuchyni...a i mě jako účetní bylo naznačeno, když se zruší doplňková činnost vaření obědů- tak budu mít míň práce...
Také kontrola z ČŠI se dívá na dodržení poměru - jaký máme poměr obědů v hlavní činnosti a doplňkové činnosti ke všem obědům, tak takovým poměrem by jsme měli rozúčtovat i mzdové náklady mezi hlavní činností a doplňkovou činností. Je to takové kolečko.... jako účetní se snažím, počítám, účtuji...a ve výsledku se nikomu nezavděčím....
Chtěla jsem se zeptat jaký máte v účetnictví zisk na jeden oběd v doplňkové činnosti a všichni jsou spokojeni ?
Děkuji.
Mirka